Oamenii duc la dispariția vieții marine într-un ritm alert

de: Bianca Prangate
27 01. 2018

Anul 2016 a fost cel mai călduros an înregistrat până acum, iar acest lucru a avut impact imens și asupra oceanelor din Australia și Alaska.

Valurile de căldură care au lovit aceste ape în 2016 au fost cele mai rele din ultimii 35 de ani de înregistrări prin satelit. Ecosistemele marine locale au avut mult de suferit. Foarte mulți corali din Marele Recif de Corali s-au înălbit și au murit. De asemenea, Alaska a experimentat una din cele mai rele înfloriri algale – adică o creștere excesivă a algelor în apă care generează toxine și sufocă vietățile marine.

Un studiu publicat în Buletinul Societății Americane de Meteorologie a arătat că valurile de căldură care au lovit apele din Alaska și Australia în 2016 au fost de 50 de ori mai probabile să se întâmple din cauza încălzirii globale. „Mulți ani oamenii de știință au știut că oamenii schimbă riscul unor extreme”, a zis Jeff Rosenfeld, redactor-șef la Buletinul Societății Americane de Meteorologie. „Dar descoperirea mai multor evenimente extreme care nu erau măcar posibilie fără influența oamenilor clarifică faptul că experimentăm o vreme nouă, pentru că am creat un nou climat”.

Ce s-a întâmplat în 2016 cu apele din Alaska și Australia nu a fost un eveniment izolat. Între 2015 și 2016, un val extrem de căldură a lovit apele care înconjoară teritoriul Tasmaniei. Conform unui studiu publicat în Nature Communications, s-a dovedit că durata mare a fenomenului (de aproape un an) a fost de 330 de ori mai probabilă să se întâmple din pricina schimbărilor climatice cauzate de om.

Între timp, cercetătorii caută căi de a proteja coralii și alte specii marine. De asemenea, încearcă să creeze o barieră împotriva impactului schimbării climatice asupra comunităților marine. Chiar și așa, oceanele rămân poate cele mai vulnerabile ecosisteme de pe planetă. Pentru a le proteja, ar fi nevoie de un tratat internațional care să stabilească reguli clare în privința conservării vieții marine.